Årgang 2006 – Reportager fra landbrugspraktikken

9. årgang med møggreb og halm i håret

Landbrugspraktik i Beder og omegn 4.-8. april

Hvor ligger Beder? I en lille flække i omegnen af Århus og Skanderborg, altså i Østjylland sådan lige under ”dryptuden”, finder vi Jordbrugets Uddannelsescenter, et kæmpestort område omgivet af marker og plantager. Her kan man uddanne sig i flere forskellige retninger, alle med tilknytning til landbrug, husdyrhold og planteavl. Elever og lærere fra 9. Årgang bliver indkvarteret på det tilhørende skolehjem, hvor vi skal bo i fire dage. Lili Bach, som er ansat ved Jordbrugets Uddannelsescenter, og i øvrigt selv uddannet landmand, har i samarbejde med lokale landmænd og virksomheder arrangeret et helt fantastisk program for os.

I løbet af ugen besøger vi Århus slagtehus, hvor vi iført hvide plastikfrakker og blå futter får rundvisning blandt døde dyrekroppe og den påtrængende lugt af friskslagtet kød, og blod i lange baner. Vi får et interessant indblik i jobbet som slagter og et indtryk af, at slagtningen foregår i god ro og orden og en fredelig atmosfære på det gamle slagtehus ved havnen. Turen fortsætter til Gjesing mejeri, hvor de producerer skimmeloste. Også her er vi selv indpakket i plastik, inden vi slippes løs på rundvisning på mejeristens arbejdsplads, hvor fugt og kulde er en væsentlig del af det daglige arbejdsmiljø. En anden dag kører vi med bus den lange tur til Foulum Forsøgscenter, der bl.a. forsker i, hvordan man kan nedsætte udledningen af metan fra kvægdrift; så vi med god samvittighed kan fortsætte med at spise vores bøffer.

Sidst men ikke mindst er alle elever ude i praktik hos en af de lokale landmænd fra tidlig morgen til sen aften. Eleverne får et indblik i landmandens daglige arbejde og mulighed for at indsamle væsentlige informationer om livet på landet. Der er også god mulighed for at diskutere holdninger og værdier – og blive lidt klogere på egne fordomme.

Inden hjemturen er der morgenmalkning på programmet. Fredag kl. 4.45 er der morgenvækning over hele linjen, og et kvarter senere sidder vi og misser med matte morgenøjne i minibusserne på vej mod Bredballegård og en staldfuld morgenfriske jerseykøer parat til dagens første malkning.

Mætte af oplevelser og en anelse trætte blunder vi i bussen fredag eftermiddag, mens vi lige så stille nærmer os storbyens velkendte mylder og trafik og lader landet bag os – for denne gang.

Her under kan I læse elevernes reportager om deres praktikforløb.

Forud for praktikken har eleverne arbejdet med temaet ”Land og by” i dansk. Her kan I læse nogle af de digte, som eleverne har produceret i den forbindelse.

Mediedækning af elevernes praktik

Århus Stiftstidende: De er nogle bonderøve herovre

P4 morgen ca. 32 min. inde i udsendelsen: P4 morgen

Her under kan I læse elevernes reportager om deres praktik.

Reportager – Land og by

Erhverv og landbrug af Ibrahim Chleih

Et syn inde fra Aarhus slagteri af Helena Christiansen

Færre landmænd på uddannelserne af Ariles Moussa